Blog

De verhalen

In 1274 worden de oudst bekend bewoners genoemd: ridder Zweder van Zuylen en zijn vrouw Hillegonda van de Velde, vrouwe van Beverweerd. Zweder van Zuylen, behoort tot de groep getrouwen van de bisschop Jan van Nassau. Gijsbrecht IV van Amstel doet in 1274 een inval in Utrecht en de bisschop ziet zich genoodzaakt te vluchten. Zweder blijft fungeren als maarschalk van de bisschop. In het geheim belooft hij in 1278 Floris V van Holland te steunen bij het heroveren van Utrecht. Deze actie lukt en de bisschop mag weer terug naar Utrecht.

In 1563 komt het kasteel en landgoed in eigendom van Philips Willem van Oranje-Nassau. Hij is de zoon van Willem van Oranje. Willem van Oranje was immers getrouwd met Anna van Buren. Zij was de dochter van Maximiliaan van Egmond, graaf van Buren, die getrouwd is geweest met Françoise de Lannoy, de dochter van de vorige eigenaresse van het kasteel.

Ondertussen is Beverweerd in 1536 erkend als ridderhofstad.
Als Philips Willem in 1618 kinderloos sterft, wordt na een geschil dat twee jaar duurt, de meer bekende zoon van Willem van Oranje, Maurits, de nieuwe eigenaar. Maurits heeft alleen bastaardzonen en Maurits geeft 7 jaar later Beverweerd aan één van hen: Lodewijk van Nassau. In totaal blijft het kasteel 2 eeuwen in deze tak van de Nassau’s, die zich Van Nassau-La-Lecq noemen.

In 1831 komt het huis in bezit van Hendrik Jacob Carel Johan baron van Heeckeren en Enghuizen, die het kasteel en de tuin grondig laat restaureren. Tot 1908 blijft Beverweerd in deze familie.
Erfdochter Marguerita Christine van Heeckeren trouwt met Adolph Zeyger graaf van Rechteren Limpurg.

Zij hebben een dochter Lutgardis die gehuwd is geweest met Constantin Friedrich graaf van Castell-Castell. Lutgardis verkoopt in 1958 het kasteel met de omringende tuin aan de Stichting voor Quakerscholen in Nederland. De omliggende landerijen blijven bezit van de familie. Na de dood van Lutgardis in 1989 beheert nu haar dochter Odilia Prinzessin Reuss zu Castell-Castell de landerijen.

De naam van de school werd in 1971 gewijzigd in ‘Beverweert International School’, een kostschool, die in 1997 zijn deuren sloot. Daarna stond het kasteel lange tijd leeg. Begin 2004 werd het kasteel gekraakt, maar ontzet door de politie. In mei 2005 is het landgoed, dat al een tijdje te koop stond, gekocht door de Stichting Philadelphia Vegetarisch Centrum. Deze Stichting wil in het kasteel een bejaardentehuis voor vegetarische ouderen vestigen, maar dit mislukt. In mei 2017 wordt het kasteel gekocht voor ruim 4 miljoen euro door slager en vastgoedondernemer Sjan van Ettekoven.

Het kasteel wordt nu nog bewoond door de heer Geert Jan Jansen, ook wel bekend als de meestervervalser van oude meesterwerken. Na veroordeling schildert Geert Jan nog steeds en exposeert in binnen-en buitenland met zijn eigen werk. Maar twee keer per jaar staat een file van bezoekers op de oprijlaan om zijn oude-meester-kopieën, nu onder eigen signatuur, te verkopen. 

www.kasteleninUtrecht.eu

 

4c Beverweerd-1