Project

Project

Over 1 kilometer dijk

Neem één strekkende kilometer Langbroekerdijk/-wetering, van de brug bij kasteel Sterkenburg tot de brug bij de ingang naar landgoed Beverweerd, en vertel wat dat ons leert vanuit verschillende perspectieven zoals markante bewoners, economie, geschiedenis, religie, (landschaps)beheer, natuurontwikkeling, geologische ondergrond, archeologische vondsten. Verhalen verteld door bewoners: boeren, adel, landgoedeigenaren en nieuwkomers. Aangevuld door onderzoekers, historici, de dijkgraaf en zakelijk betrokkenen, met ieder een eigen kijk op de zaak. Een initiatief van bewoners van de dijk. Een cross-mediaal project: een documentaire reeks i.s.m. RTV Utrecht, een verhalen/fotobundel, een interactieve website met podcast, een kunstproject, een gedichtenroute, een expositie en wat nog niet is maar kan komen. Houd de activiteitenkalender in de gaten.

1d 2 Langbroekerdijk 25 Weltevreden
4a voormalig tolhuis Langbroekerdijk 8

Beleef het zelf!

Je vindt de verhalen op deze website. Maar je kunt ze ook zelf beleven, door de verhalen te bewandelen. Hier tref je verschillende wandelroutes met een keuzemenu aan. Voor de fietsers is er een fietsroute. Bij deze routes zijn de verhalen gemarkeerd. Een project met een meerjarig karakter, want er is altijd wel iemand met nòg een goed idee. Het project staat open voor voorstellen van bezoekers, wandelaars of fietsers. Misschien heb je zelf een mooi verhaal beleefd of een mooie foto gemaakt.Ideeën, verhalen en foto’s kun je mailen naar: info@1kmdijk.nl


Waar ligt 1 kilometer dijk?

De kilometer dijk is onderdeel van de Langbroekerdijk in het Kromme Rijngebied van Utrecht. Op de kaart is de kilometer dijk, van de brug bij Kasteel Sterkenburg tot de brug naar de ingang van het Landgoed Beverweerd, aangegeven met de rode lijn. De verhalen en activiteiten gaan over het gebied dat je vanaf deze kilometer kunt zien en waarnemen, dus grofweg de vier vierkantrasters rond de rode lijn op de kaart.

kaart wandelen website

Verblijf

Vermaak

Diensten en Producten

Weidebeheer -2

Organisatie

Het project wordt uitgevoerd onder eindverantwoordelijkheid van de Stichting De Brede Kijk.
Projectleider Leen Doeve. Voor vragen en informatie over het project kun je door onderstaande knop rechts contact opnemen.

Mede mogelijk gemaakt door:

En verder werkten mee

Wageningen Universiteit prof. dr. Joop Schaminée, Universiteit Utrecht dr. Renger de Bruyn, LandschapsBeheerPloeg Nico Elderhorst, Landschapscoördinator Kromme Rijngebied Walter Jaaltink, Natuurmonumenten en natuurfotograaf Luuc Hoogenstein, Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek Walter den Hollander, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug Janine Caalders, Studenten van de Hoge School Utrecht faculteit Communication en Multimedia Design (CMD), Kwan Leisure Jean Paul Haenen, Annelou Evelein Culturele Projecten, DFS Advieswerk Daniëlle Swart, Stadsdichter Utrechtse Heuvelrug Gera Pronk, en Bewoners van 1 kilometer dijk en zover je kunt kijken: Willemien Steengracht en Chris van Tongeren, Arie en Maartje van Beusekom, Piet van de Kruk, Fam. Spies, Ben Schothorst en Monique Dikhooff, Wim Kramer en Mirjam Deen, Mewis Brey en Willemijke de Vroom, Wilma en Rene van de Waerdt, Fam. Mandersloot, Piet van Dijk, Aartjan Bontje, Annie Steengracht, Jan Steengracht, Simon en Bianca van de Vendel, Geert Jan Jansen, Co en Simone Oskam, Fam. van Helsdingen, Leen Doeve en Tineke Booi. De website werd ontworpen en gemaakt door: Brayn Design Amersfoort.